Ana Sayfa Haber Ulaşım Yeni Zigana Tüneli

Yeni Zigana Tüneli

44
0

Zigana Tüneli - Torul Girişi

Yaklaşık olarak 3,5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan Yeni Zigana Tüneli inşaatının Gümüşhane tarafında Köstere köyü mevkiinde 1250 metre rakımda, Trabzon tarafında ise yine aynı rakımda tünel giriş aynaları yapılarak tünel içerisinde de kazı çalışmalarına 2016 yılı içinde başlandı. Trabzon – Gümüşhane karayolu üzerinde yapımına 2016 Nisan ayında başlanan Yeni Zigana Tüneli Projesi kapsamında dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en uzunu olacak 14,5 kilometre uzunluğundaki tünel projesinin yaklaşık 1,5 kilometrelik bölümü tamamlandı. Havalandırma için Zigana Tüneli boyunca 3 şaft yapısı mevcut. Proje ile Gümüşhane – Trabzon arasındaki yol 8 kilometre kısalacak. Proje bünyesinde 2,7 milyon metreküp kazı, 800 bin metreküp beton imalatı planlanıyor.

Doğu Karadeniz’i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran’la bağlantısını sağlayan tarihi İpek Yolu‘nun geçtiği güzergah üzerinde Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Köstere Köyü mevkii ile Trabzon‘un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında her biri 14,5 kilometre olan ve toplam 29 kilometre uzunluğunda inşa edilecek gidiş ve geliş ayrı olmak üzere iki yönlü tünelin Gümüşhane tarafından Nisan 2016, Trabzon tarafında ise Ağustos 2016’da başlanan çalışmalar 2020 yılı itibariyle halen devam ediyor.

MEVCUT ZiGANA TÜNELi

Mevcut Zigana Tüneli yaklaşık 1800 metre kotlarında yer alıyor. Yeni Zigana Tüneli’ne ise yaklaşık 800m düşük kotta. Zigana Dağı yaklaşık 560m düşük kottan geçmek mümkün olacak. Yeni tünel ile giriş Başarköy Vadisi’nden 1015 metre kotundan olup, %3,30 eğimle 1264m yüksekliğe çıkacak. Daha sonra %0,85 eğimle Köstere Vadisi’nden 1212m yükseklikten çıkış olacak. Tünelin bitince yol 8 kilometre kısalacak.

GÜMÜŞHANE – TRABZON YOLCULUĞU

Abone Ol

Zigana Dağı‘nın önce tırmanılması, ardından da inilmesi dolayısıyla GümüşhaneTrabzon arasındaki 100 kilometrelik yolun yaklaşık 30 kilometrelik virajlı bölümü, hava ve yol durumuna göre değişmekle birlikte 1-1,5 saat arasında gidiliyor. Kış aylarında araçların yolda kalması ve buzlanma vb. sebeplerden bu süre 2 saate kadar uzayabiliyor. Açıldığında, Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli Zigana Tüneli olacak. Gümüşhane – Trabzon arası yol standardı üst seviyeye çıkarken yolculuk süresi de bir saat civarında olacak.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!