Ana Sayfa Turizm Çal Mağarası Çal Mağarası ve Çevresinde Ekoturizm Faaliyetleri

Çal Mağarası ve Çevresinde Ekoturizm Faaliyetleri

34
0

Çal Mağarası - Düzköy / TRABZON

Doğayı ve yerel değerleri korumaya yönelik olarak gerçekleştirilen ekoturizm, bu özelliklere sahip yerlerde yapılmaktadır. Bu bakımdan son dönemlerde tanınmaya başlayan ve doğal yapısını, değerlerini yitirmemiş. Ekoturizm faaliyetleri için uygun şartlara sahip Trabzon’daki önemli yerlerden biri de Çal Mağarası ve çevresidir.

Ekoturizm; doğal alanlarda yapılan, çevreye karşı sorumlu bir seyahat ve konaklama şeklidir. Doğanın ve ona eşlik eden şimdiki ya da geçmiş, tüm kültürel niteliklerin değerini fark etmeyi sağlar. Bu gerçekleştirilirken de çevreye saygı ve duyarlılığın arttırılması asıl amaçtır. Turizm kaynaklarının gelecek nesillere aktarımını ve bu sırada yerel halkın refahını ve bütünlüğünü geliştirmeyi hedefler.  Sosyal sorumluluk duygusu içerisinde ölçülü, çevreye duyarlı, yaşama saygılı ve akılcı bir turizm yaklaşımını benimser. Böylece turizm faaliyeti ile doğal yapı zarar görmez. Doğa etkilenmez ve yerel nüfusun sosyo-ekonomik gelişmesini aktif biçimde gözetir. Ekoturizm; doğa temelli, kültürel, kaynağın değerini anlama ve yerel halkın refahına katkı sağlama gibi temel ilkeleri içerir.

Trabzon ve Çal Mağarası, sahip olduğu doğal ve kültürel kaynaklar nedeniyle, önemli çekiciliklere sahiptir. Bu özellikleriyle de, ekoturizm çeşitliliği bakımından ülkemizin önemli alanlarından biri konumundadır. Mağara turizmi, yayla turizmi, kırsal turizm kültür ve inanç turizmi yöredeki ana başlıkları oluşturur. Kampçılık, fotoğrafçılık, dağ bisikleti, jeep safari, olta balıkçılığı, yamaç paraşütü, kuş gözlemciliği ve yaban hayatı gözlemciliği gibi doğaya dayalı çeşitli rekreasyonel etkinlikler ise alt başlıklarda turistlere alternatifler oluşturmaktadır.

EKOTURİZM FAALİYETLERİ

Bunlardan en önemlilerinden birini hiç şüphesiz yayla turizmi oluşturmaktadır. Çünkü yayla alanları ve yaylalar; doğal güzellikleri, temiz havası, soğuk suları ve kültürel etkinlikleri ile dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, yöredeki yaylalar;

  • konaklama,
  • dinlenme,
  • gerek doğal gerekse kültürel amaca yönelik gözlemlerde bulunma,
  • çevrede kısa süreli geziler yapma,
  • fotoğraf çekme,
  • geleneksel yayla yaşamını izleme hatta bu yaşama aktif olarak katılma,
  • yöresel yiyecekleri tatma,
  • kültürel faaliyetlere katılma gibi etkinlikleri içermesi yanı sıra,
  • doğal güzellikleri,
  • geleneksel yaşam tarzı ve yayla konutlarının özgün mimari yapısı

ile yerli ve yabancı bir çok turistin ilgisini çekiyor. Böylece, doğal güzellikleri ve özellikleri, sosyal ve kültürel etkinlikleriyle ön plana çıkan yaylalar adından sıkça bahsettiriyor.

Düzköy Şenkaya Kanyonu

YAYLA ŞENLİKLERİ

Yaylalarda yerli ve yabancı turistlerin ilgisiyle yaz mevsiminde nüfusta sezonluk artışlar görülmektedir. Bilinen adıyla Haçka (Düzköy), Hırsafa (Çal), Serda (Gökçeler), Honeftera (Çayırbağı, Alazlı), Kalkiya (Gürgendağ), Beypınarı gibi yaylalar, turizm için önemli bir değer taşımaktadır. Haçka (Düzköy) Yaylası’nda bulunan Haçkalı Hoca Baba Türbesi ve Camii, Cuma günleri, kandil gecelerinde ve hafta sonlarında yoğun ilgi görür. Turistlerin konaklayacağı tesisler, lokanta, kasaplar, dükkân ve ulaşım araçları yaylalarda vardır. Özellikle Kayabaşı Yaylakent bu konuda çok gelişmiştir. Haçka yaylası Savanadoz mevkiindeki Yaylakent konaklama tesisi hizmete açıldığında önemli bir açığı kapatacaktır.

Yayla şenlikleri, Turizm Bakanlığı ve yerel yönetimlerin desteğiyle ulusal ve uluslar arası nitelikte gerçekleştiriliyor. Başka bir deyişle şenlikler, bölge halkının yanı sıra çok sayıda insanı bölgeye çekiyor. Bu bağlamda çevre yaylalarda temmuz – ağustos boyunca düzenlenen yayla şenlikleri çok sayıda katılımla gerçekleşir. Dolayısıyla da en çok önemli şenlikler; Haçkalı Hoca şenliği, Honefter, Karaptal, Kadırga, Hırsafe, Serda ve Çoban Derneği Mula (Alazlı) yayla şenlikleridir.

ARAZİ VE SPORTİF ETKİNLİKLER

Yöre, kırsal turizm bakımından da önemlidir. Geleneksel köy ve yayla yaşamı, örf – adetler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek düzeydedir. Ormanları ve çeşitli bitki türlerinin incelenmesine yönelik olarak botanik turizmine elverişlidir. Yaban domuzu, çakal, karaca, tavşan vb. yaban hayatı av turizmi imkân sağlar.

Bunlara ilave olarak yöre; jeep safari, kamp ve karavan turizmi, dağ bisikleti, atla gezinti, sportif olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü (trekking), çim kayağı, fotoğrafçılık, kuş ve yaban hayatı gözlemciliği, kaya ve zirve tırmanışı ile yamaç paraşütü için de elverişli şartlar oluşturmaktadır. Örneğin;

  • Kaya ve zirve tırmanışı, yamaç paraşütü ve kuş gözlemciliği Şahinkaya (Doğankaya olarak da bilinir) ve çevresinde,
  • Sportif olta balıkçılığı Söğütlü Deresi’nde,

Diğer aktiviteler ise yayla alanları ve çevrelerinde gerçekleştirilir.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!