Ana Sayfa Haber Ulaşım HGS Kart ve HGS Etiket Farkı

HGS Kart ve HGS Etiket Farkı

0

HGS Kart - Karayolları Hızlı Geçiş Sistemi

Aracım için HGS Kart aldım. Kartın kullanma mantığı HGS Etiket ile aynı mı? Gişelerden geçerken görünür bir yere koymam gerekir mi? Yeni araca HGS Kartı aktarım yaparlar mı? HGS Kart ve HGS Etiket arasındaki fark nedir? Aracı satarsam iptal etmeli miyim?

Herhangi bir sebeple sık sık araç değiştirmek zorundaysanız kart almak daha makul.

Etiket aldığınızda, alınan aracın plakasına ait olur. Yani aracı satarken gidip bu etiketi iptal etmeniz gerekir. İptal etmezseniz, o plakanın yaptığı geçiş ihlalinde ceza tanımlı etiket sahibine, yani sizin adınıza olacaktır. Yeni araç alınca kullanacaksan yeniden etiket almak gerekir. Tabi ki yeniden ücret ödemek ve bakiye yüklemek gerekir. 2021 yılı için 12,5TL etiket ücreti ve 50tl zorunlu bakiye yükleniyor.

HGS Kart biraz daha işlevseldir. Kart bir kez alınır. Kart numarası, TC kimlik numaranız ile eşleşerek kaydolur. Araç değiştirince Kart’a kayıtlı plakayı güncelleyip ve kullanmaya devam edebilirsiniz. Kart değişikliği, kart yenileme ücreti, bakiye yüklemesi gerekmez. Çünkü, eski bakiye geçişlerinizin tahsilatı eski bakiyenizden devam eder.

HGS KART MI ETİKET Mİ

Gelelim en çok merak edilen ve herkesin HGS almadan önce sıkça araştırdığı konuya. HGS Kart ve HGS Etiket mi almalı?

HGS sisteminde kullanılan kartların etiket tipi ve kart tipi olmak üzere iki farklı versiyonu mevcuttur. Sistemde kullanılan teknoloji pasif RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisidir. Pilsiz, çipli ve çok ince bir etikettir. Aracın ön camına yapıştırılması gerekir. Etiket, üzerine uygulanan koruma teknolojisi sayesinde yapıştığı araçtan sökülürse çalışmaz hale gelir.

Mesela yaşadığınız yerde HGS ile hiç işiniz olmuyor. Yılda bir tatile gideceksiniz diye aldınız, içine de mecburen 50 yüklediniz. Bir kez otoyol kullandınız 7TL kesti. Şimdi kim bilir bir daha ne zaman işiniz düşecek de kullacaksınız? Aracınızı bu süre içerisinde satarsanız içerisindeki bakiye ne olacak?

HGS Kart‘ı PTT’den aldım. Cama yapıştırmadım, araçta bile durmuyor. Ayrıca https://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresinden üyelik oluşturdum. Bu adresten tüm geçişleri ve bakiye hareketlerini izleyebiliyorum. Bakiye azaldığında SMS geliyor. Araç değiştirince kartı iptal etmiyorum. PTT gişesinden hiç bir ücret ödemeden plaka değişikliği işlemi yapabiliyorum. Yeni aracımda da aynı etiketi kullanmaya devam ediyorum.

Not: HGS Kart ve HGS Etiket işlev olarak birebir aynıdır. Kart, araç değişikliği sırasında size kolaylık sağlaması ve bakiye transferi dışında aynı işi görür.

YORUM YOK

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version