Ana Sayfa Turizm Vazelon Manastırı Vazelon Manastırı – Maçka

Vazelon Manastırı – Maçka

200
0

Vazelon Manastırı

Trabzon’un en zengin ve en önemli manastırı olan Vazelon Manastırı 1923 yılında terk edilmiştir. 1922 yılında Türkiye – Yunanistan nüfus mübadelesi gerçekleşmiş. Türkiye’den Rum nüfusun sınır dışı edilmesinin ardından terkedilerek kaderine bırakılmıştır. Kendine özgü mimarisi bulunan tarihi yapıyı yaz aylarında ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Trabzon gezisi sırasında doğa ile baş başa kalmak isteyenler için görülmesi gereken bir tarihi eserdir.

Vazelon Manastırı ilgisizlikten adeta harabeye döndü. Hatta daha kötüsü manastırın içerisinde büyüyen ağaçların dalları manastırın pencerelerinden dışarı çıkmış. Manastırın yanında bulunan ufak yapı içerisinde günümüze kadar gelmiş freskler buluyor. Fakat bu fresklerin alt kısımları manastırı ziyaret eden bir çok kişi zarar vermiş. Manastır ile ilgili olarak herhangi bir koruyucu tedbir alınmadığından tahribatlar gün geçtikçe artmaktadır.

Vazelon Manastırı Kroki

Vazelon Manastırı, Maçka bölgesinde dini, kültürel ve ekonomik hayata olan etkisi açısından çok önemliydi. Sümela Manastırı, Vazelon Manastırı’nın gelirinden elde edilen parayla inşa edildiği söylenir. Kilise kuzeyindeki dış duvarlarda Cennet, Cehennem ve Mahşer Günü ile ilgili freskler görmek mümkündür.

TARİHİ

Vazelon Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Yunan Manastırı’dır. 270 yılında inşa edilen manastır, Trabzon şehir merkezinin yaklaşık 40 kilometre güneyinde yer almaktadır. İmparator I. Justinianus, 565 yılında manastırın onarılmasını istedi. O zamandan bu yana da manastır pek çok kez tadilattan geçmiştir. Günümüzdeki mevcut bina 1410 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Manastır başta Farslar ve Türkler olmak üzere birçok işgalci gücün saldırısına uğramış ve harap edilmiştir. 490 yılında manastır, Sasaniler tarafından yıkılmıştır ve içindeki 400 kişi öldürülmüştür. Osmanlı Türk egemenliği sırasında (1453–1922) manastır birçok kez yıkılmıştır. 1821’de manastırın başrahibi Chrysanthos, diplomatik nedenlerle yapılan manastırın çevresindeki 40 Hristiyan köyünün katliamından kaçmayı başarmıştır.

Vazelon Manastırı Yanındaki Şapel Freskleri

Vazelon Manastırı arşivinden geriye kalan tek parça, Leningrad Müzesi’nde sergilenmektedir. Manastır son olarak 1922’de son papaz Dionysios Amarantidis döneminde yıkıma uğraşmış. Papaz, Yahya ikonunu kurtarmış ve ikonu Serez / Yunanistan’da bulunan Agia Triada Manastırı’na taşımıştır.

2012 yılının çeşitli zamanlarında Vazelon Manastırı restorasyona tabi tutulacağı haberlere konu oldu. Turizm için önemli yerlerden biri olmasına rağmen algı amaçlı haberlerle restorasyon yalan oldu. Fakat 2022 yılının ilk yarısını geride bıraktığımız günlerde de dahi herhangi bir çalışma başlatılmadı. Vazelon Manastırı ile ilgili hali hazırda planlanan veya yürütülen bir restorasyon çalışması yok. Restorasyon bir kenara tarihi yapıyı korumaya yönelik herhangi bir tedbir de bulunmuyor. Bu vurdumduymazlık her geçen gün yapının daha kötü duruma düşmesine sebep oluyor.

VAZELON MANASTIRI ZİYARET SAATLERİ

Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı’nı ziyaret etmek için herhangi bir gün veya saat kısıtlaması bulunmamaktadır. Manastır ormanın ortasında ıssız bir yerde bulunmakta olup, yakın çevresinde herhangi bir yerleşim yeri bulunmamaktadır. Manastır, ziyaretçilerin istediği zaman gidip görebileceği bir yerdir. Fakat güvenlik anlamında çevrede hiç bir yerleşim yerinin bulunmuyor. Karşılaşabileceğiniz herhangi bir olumsuz durum için yardımcı olacak kişilerle birlikte gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Ayrıca manastırın bulunduğu yerde milli park veya tabiat parkı gibi giriş ücreti yoktur.

VAZELON MANASTIRI YOL TARİFİ

Trabzon Havaalanı ve Trabzon Otogar şehir merkezinde olup Vazelon Manastırı’na yaklaşık 37 kilometre mesafededir. Yolun bir bölümü stabilize olduğu için bu mesafe arabanızla yaklaşık 50-55 dakika sürmektedir.

Vazelon Manastırı Konumu

Vazelon Manastırı, Trabzon – Gümüşhane yolu üzerinde bulunan Kiremitli Köyü’nün 7 kilometre batısında ormanın ortasında yapılmıştır. Vazelon Manastırı‘na günübirlik turla, katılımcı sayınıza özel tur veya grup gezileri ile gidilebilmektedir. Manastır ana yola uzak ve ıssız bir yerdedir. Etrafında yerleşim yeri de yoktur. Bu sebeple manastıra Trabzon il merkezinden minibüs veya otobüse binerek ulaşım sağlamanız mümkün değil.

Trabzon – Gümüşhane yolu üzerinde Maçka’nın Çatak mevkiini geçtikten sonra iki ayrı Vazelon Manastırı yolu var. İlk yol ayrımı Köprüyanı Köyü‘ne ayrılan manastır’a ve Şehit Eren BÜLBÜL’ün kabrine giden yoldur. Fakat manastıra gitmek için bu yolu kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Zigana yolu üzerinde Hamsiköy mevkiine gelmeden Kiremitli Köyü yol ayrımındaki tabeladan saparak gitmenizi tavsiye ediyoruz. Yolun bir kısmı beton, diğer kısmı ise köy yolu olmasına rağmen çok düzgün. Genel olarak ziyaretçilerin şikayeti yol boyunca tabela olmamasıdır. Fakat yol bölünmediği için telefonunuzun navigasyon tarifi ile zorlanmadan gidebilirsiniz.

1 Yorum

  1. Vazelon manastırı hakkında verilen bilgiler önyargılı ve çoğu yanlış.Vazelon manastırı kalintilarinda Şişmanoğlu,Hoş oğlan gibi bir çok Kuman Kıpçak Turk’unun isminin yazılı olmasından dolayı Pontus’cularin bölge halkının tümünün Grek asıllı olduğu tezini cokertmesi bakımından bu çevreler tarafından kasıtlı olarak kaderine terk edilmiş olduğu gerçeğini görmezden gelmeye çalışmaktadır.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!