Ana Sayfa Trabzon Trabzon Flora – Fauna

Trabzon Flora – Fauna

0

Hamsiköy'de İlkbahar

Coğrafi bölgeler; yapısal özellikleri, iklimi, kaynakları, bitki örtüsü, ağaç familyası, börtü-böcek yada hayvan türleriyle diğerlerinden ayrılır. “Flora” ve “Fauna” terimleri; genellikle bir coğrafi bölgenin bitki türleri ve vahşi yaşamını tanımlamak için kullanılan kolektif terimlerdir. İkisinde de bir bölgeye veya zaman dilimine özgü bitki veya yaban hayatı gruplarına atıf söz konusudur.

FLORA

Flora, çiçekle ilgili anlamına gelen çiçek kelimesinin köküdür ve latince kökenli bir kelimedir. Terim bir grup bitkiyi ya da bakterileri ifade eder.

Trabzon, muhteşem doğası, düzenli ve bol yağış aldığından yoğun ve gür bir bitki örtüsüne sahiptir. Ilıman deniz ikliminin hakim olduğu Trabzon; Türkiye’nin en çok bitki çeşidinin bulunduğu illerin başında gelmektedir.

Ormanlık alanların, alt ve üst zonunun büyük ölçüde tahrip görmüş. Buna rağmen, Sürmene’nin Çamburnu mevkiinde ormanlar deniz seviyesinden başlar. Sonrasında 2100-2300 metrelere kadar ulaşır. Sahil şeridinden 1200 metreye kadar olan yüksekliklerde daha çok yayvan yapraklı ağaçlar görülmektedir. Daha yükseklerde ise iğne yapraklı ağaçlar geniş alanları kaplar.

Kıyı şeridinde Akdeniz iklimine özgü zeytin, portakal, mandalina, Trabzon Hurması ve diğer meyvelerin yanısıra, fındık, tütün, çay gibi kültür bitkileri ile patates, mısır, lahana, fasulye gibi sebzeler yetiştirilmektedir.

Dünyada sadece belirli bir bölgede yetişen veya anavatanı belli bir bölge olan türlere endemik denir. Trabzon da flora zenginliğine paralel olarak, bitkiler açısından dünya ve ülkemiz ortalamasının üzerindedir.

Araştırmacılar, ülkemiz genelinde çeşitli zamanlarda çalışmalar yapmış. Şimdiye kadar endemik bitki envanterine Trabzon sınırları içerisinde 80 civarında bitki eklenmiştir.

FAUNA

Fauna da latince kökenli bir kelimedir. Terim hayvan yaşamını veya belirli bir bölge, zaman periyodu veya ortamdaki hayvanların sınıflandırılmasını ifade eder.

Trabzon; fauna çeşitliliği ve popülasyonu açısından önemli illerden biridir. İl sınırları içerisinde 6 turizm merkezi, 1 milli park ve 1 tabiat parkı tescil edilmiştir.

Bütün bu merkez ve ormanlık alanlarda; geyik, karaca, çengel, boynuzlu dağ keçisi, yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, çakal, porsuk, sansar, sincap ve tavşan bulunmaktadır. Orman üst zonunu takip eden ve genelde orman gülleri ile kaplı olan şeritte; keklik, huş tavuğu, dağ horozu, kerkenez, atmaca ve şahin, daha yukarılarda taşlık ve kayalık tepelerde ise doğan, kartal, ur kekliği gibi kanatlılar yaşamaktadır.

Akarsular ve göller bilinçsiz avlanma, erozyon ve su taşkınları gibi olumsuzluklara rağmen; denize yakın bölümlerde sazan balığı, iç kesimlerde ise alabalık yönünden canlılığını devam ettirebilmektedir.

Detaylı bir araştırmanın ve envanter çalışması henüz yapılmamıştır. Buna karşın bazı türlerin küçük popülasyonlar halinde yaşam savaşı veriyor ve koruma altına alınması gerekiyor.

YORUM YOK

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version