Ana Sayfa Trabzon Ulaşım Trabzon Havalimanı

Trabzon Havalimanı

166
0

KTÜ'den Trabzon Havalimanı Manzarası

Trabzon Havalimanı, şehir merkezinin 6 km doğusunda bir kıyı şeridi üzerinde inşa edilmiştir. Pist denizden yaklaşık 25 metre yükseklikte olup kısmen kuzeybatı-güneydoğu yönünde kurulmuştur. Havalimanının güneyinde Samsun – Sarp karayolu, kuzeyinde Karadeniz bulunur. Güneyde Pelitli mahallesi, Konaklar Mahallesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü ile çevrelenmiştir.

Türkiye’de hava ulaşımı 1933 yılında Devlet Hava Yolları İdaresi’nin kurulmasıyla resmen başlamıştır. Ülkemizdeki Havalimanları içerisinde önemli bir yere sahip Trabzon Havalimanı ise 1957’de hava trafiğine açılmıştır.

Trabzon Havalimanı Apron

Muhtelif tarihlerde gerekli onarım ve genişletmeler yapılarak 1996 yılında havalimanı statüsüne kavuşmuştur. Yurt içi ve yurt dışı sivil hava ulaşımında kesintisiz 24 saat hizmet vermektedir. Verilere göre Trabzon Havalimanı DHMİ tarafından işletilmekte olan 29 hava alanı içerisinde iç hat yolcu trafiği açısından 6., dış hat yolcu trafiği açısından 8. ve toplam yolcu trafiği açısından 7. sırada yer alır. Toplam 1.573.353m2’lik alan üzerine kuruludur. Trabzon havalimanında 2640m x 45m boyutlarında bir adet pist vardır.

Trabzon Havalimanı İç Hatlar Terminalinde 23 adedi bagajlı ve 2 adet bagajsız 1 adedi engelli olmak üzere toplam 25 adet check-in kontuarı, CIP Salonu, DHMİ Sağlık Merkezi, Emanet Eşya, 2 Cafe Bar, 2 büfe, hediyelik eşya, restoran, 3 satış standı, gazete satış, kitap satış, 13 rent-a car ofisi, 12 adet bilet satış ofisi mevcuttur. İç Hatlar Terminali ile aynı zamanda hizmete açılan havalimanı otoparkı 385 araç kapasitelidir.

Trabzon Havalimanı Check-in Gişeleri

Dış Hatlar Terminalinde 1 adedi büyük yükler, 1 adedi engelli yolcular için 9 adet check-in kontuarı, cafe-bar, büfe, danışma ofisi ve mescit mevcuttur. Ayrıca, Dış hatlar arınmış salonda Bar ve Duty Free mağazası hizmet vermektedir. Dış hatlar geliş salonunda Duty Free mağazası, Hudut Sağlık Merkezi, Defterdarlık Büro, Turizm Danışma ve DHMİ Sağlık Merkezi hizmet veriyor.

TRABZON HAVA ŞARTLARININ ULAŞIMA ETKİSİ

Şehirde havayolu ulaşımımı etkileyen hava koşulları sis, rüzgar, oraj, kar ve yağmurdur. Yıl içinde en şiddetli rüzgarlar Kasım, Aralık ve Ocak aylarında batı ve kuzeybatıdan esmektedir. (Trabzon Meteoroloji İstasyonu kayıtlarına göre). Uçaklar iniş ve kalkışlarda rüzgarı karşılarına alırlar. Trabzon Havalimanı doğu-batı yönünde uzandığı için batı sektörlü rüzgarlar uçakların iniş ve kalkışlarında etkilidir. Piste batıdan inişe geçen uçaklar arkadan kuvvetli rüzgar aldıklarında hızı artarak frenleme mesafesi uzar. Bu nedenle pisti pas geçerek rüzgarı karşılarına almak zorunda kalırlar. Trabzon Havalimanı’nda piste dik esen kuzey-güney yönlü rüzgarlar şiddetli değildir. Şiddetli rüzgarlar genelde batıve kuzeybatıdan estikleri için uçakların pist dışına savrulma tehlikesi yoktur.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Ulaşım Alternatifleri

Trabzon ilinde sisli günlerin en fazla olduğu mevsim ilkbahardır. Denizden karaya doğru oluşan sisler bölgede ulaşım faaliyetlerini nadiren de olsa aksatır. Sisli günlerin fazla olması nedeniyle DHMİ tarafından Trabzon Havalimanına ILS kurulmuştur. Bu sistem görüş mesafesinin düşük olduğu havalarda uçakla bağlantı kurarak inişi kolaylaştırmaktadır.

TRABZON HAVALiMANI ULAŞIM İMKANLARI

Havalimanlarının kuruluş yerini etkileyen faktörlerden biri de şehirlere olan uzaklıklığıdır. Uzaklığın fazla olması durumunda taşıma maliyetleri artar ve zaman kaybı meydana gelir. Bu da hava taşımacılığının sağladığı avantajı ortadan kaldırır.

Trabzon Havalimanı ile şehir arasında 6 km mesafe vardır. Buna rağmen şehir içerisindeki trafik yoğunluğu ulaşımı aksatmaktadır. Özellikle şehrin batısına gidecek yolcular için yolda geçen süre uzamaktadır.

Özellikle akşam saatlerinde bu süre daha da artar. Havalimanı ile Rize, Giresun, Artvin, Bayburt, Gümüşhane illeri arasında önemli bir mesafe farkı bulunuyor. Samsun – Sarp ve Trabzon – Gümüşhane karayolunda geniş çaplı düzenleme ve iyileştirmeler yapılmıştır. Buna rağmen Trabzon havalimanı ile bu iller arasındaki mesafe halen fazladır.

HAVAŞ SERVİS SAATLERİ

Trabzon Havaş tarafından Hopa – Rize – Trabzon Havalimanı arasındaki yolcuların ulaşımını kolaylaştırmak adına her gün karşılıklı 8 ayrı sefer düzenlenmektedir.

Trabzon Havalimanı Havaş Yolcu Servisi

Düzenlenen tüm uçuşlar için Hopa – Trabzon arasında karşılıklı olarak Trabzon Havaş Servisi bulunmaktadır. Havaş otobüsleri, uçaklardan yolcu çıkışı tamamlanmasından itibaren yarım saat içerisinde havalimanından hareket etmektedir. Trabzon Havaş Servisleri, Trabzon Havalimanı gelen yolcu çıkışında rahatlıkla görebileceğiniz noktada bulunmaktadır.

TRABZON HAVALiMANI İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres : Konaklar Mahallesi, Atatürk Bulvarı No:23 Ortahisar / TRABZON
Telefon : 0462 328 09 4049 / 325 99 5255
Faks : 0462 325 99 50
E-Posta : infotrabzon@dhmi.gov.tr

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!