Ana Sayfa Trabzon Yemek Karadeniz Lezzeti Hamsi Izgara

Karadeniz Lezzeti Hamsi Izgara

12
0

Hamsi Izgara - Trabzon

Hamsi, özellikle Trabzon‘un yoğun duygular beslediği bir balıktır. Hamsi ızgara ve hamsi tava da bu balıktan yapılan en favori lezzettir. Hatalı avlanma yüzünden eskisi kadar bol bulamadığımız hamsiyi artık çok az görür olduk. Bir zamanlar Karadeniz’de bolluğundan fındık ağaçlarının dibine gübre olarak kullanılırdı. İsmini duyunca bile gülümsediğimiz, dilimize renk, müzik, espri katmış güler yüzlü bir Karadeniz efsanesidir hamsi. Kocaman ağızlı cingöz balık hamsilerin ortalama boyu 12 cm’dir. Akdeniz, Ege ve Marmara’da yaşasa da anavatanı Karadeniz’dir. Canlıyken, üstü yeşil altı gümüşi beyazdır. Durdukça mavileşip koyulaşır sırtı. Yani Karadeniz rengini alır. Kendini büyük balıklardan korumak için çok kalabalık sürüler halinde yaşar. Sürü içerisinde diğerlerine sürtündükçe dökülen pulları yiyerek beslenir.

HAMSi iLE YAPILAN YEMEKLER

Hamsi Izgara, hamsili yemek türleri arasında en çok sevilen ve tercih edilendir. Genel olarak ızgara üzerinde pişen yemekler ayrı bir kitleye sahiptir. Özellikle Doğu Karadeniz‘in Hamsi Izgara, Trabzon tarafında en çok tercih edilen pişirme yöntemidir. Balıkçıdan ayıklanmadan veya ayıklanmış olarak almanız mümkün. Ayıklanmış alırsanız kendinizi büyük bir eziyetten kurtarmış olursunuz. Samimi arkadaş ortamı söz konusuysa kendiniz temizlerseniz daha lezzetli ve eğlenceli olacaktır. Çünkü ne kadar çaba sarf ederseniz yaptığınız şeyden o kadar çok lezzet alırsınız. Balığın taze olması almak istediğimiz tadı etkileyen en önemli faktördür. Balık seçerken bu durumun göz önünde bulundurulması oldukça önemli bir değer taşımaktadır.

Hamsi ızgara yapmak ve uğraşmak tamamen zevk meselesidir. Temizleme, hazırlama ve pişirme sürecine bağlı olarak balık ve duman kokusu üstünüzde 1 gün kalır. Hamsi temizleme konusunda başlangıç aşamasındaysanız, muhakkak yardım alınması gerekir. Aksi takdirde hamsinin temizlenmesi saatlerce zaman alabilmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen zevkine düşkün olup yine de yapmayı düşünen herkese şimdiden kolay gelsin.

Hamsi isteğe göre tavada, fırında veya mangalda yapılıyor. Hamsi beyin ve zeka gelişimine faydalı olduğu için çocukların daha çok tüketmesi iyi olur. Kalori bakımında düşük fakat besin değeri bakımından yüksek değerlere sahiptir. Hamsi omega 3, potasyum ve folik asit bakımında oldukça zengindir. Hamsinin buğulaması, köftesi, kızartması gibi birçok yemek çeşidi yapılıyor. 100 gram hamsi balık tahminen 115 kalori değerindedir.

100 gram hamsinin besin değeri
  • 0 gram karbonhidrat,
  • 35 gram protein,
  • 10 gram yağ,
  • 0 gram lif,
  • 26 miligram kolesterol,
  • 208 miligram sodyum,
  • 765 miligram potasyum,
  • 165 miligram kalsiyum,
  • 40 miligram A vitamin,
  • 1 miligram C vitamin,
  • 6,5 miligram demir bulunmaktadır.

HAMSi IZGARA YAPIM AŞAMALARI

Mangalı hamsiyi pişirmeye başlamadan yaklaşık olarak yarım saat öncesinden yakmak ve ateşi sakinleştirmek gerekmektedir. Bunun sebebi kızgın ateşe maruz kalan balıklar yanıp ziyan olmasını önlemektir. Mangalın içinde herhangi bir yanmamış köz kalmamalıdır. Yanmamış közler ateşin dengeli bir şekilde pişirmemesine ve bazen etin çiğ kalmasına sebep olur. Yukarıda belirtilen malzemeleri bir kap yardımı ile karıştırın. İyice karışıp bir kıvam alıncaya kadar bu işleme devam edin. Karışımı balığın her yerine fırçayla veya hamsiyi içine daldırıp çıkararak her yerine buluyoruz.

Mangal hazırlanıncaya kadar hamsiyi dar aralıklı tel ızgaraya dizin. Balıkları dizdikten ve ateş köze döndükten sonra ızgarayı ateşin üzerine koyun. Ateş yeteri bir seviyeye ulaşmışsa her bir tarafı yaklaşık olarak 2-3 dakikada sürede pişer. Tüm balıklar bu süre sonunda aynı renk tonuna sahip olmalıdır. Aksine bir taraf diğer taraftan daha çiğ görüntüye sahipse, çiğ gibi duran tarafı ateşe tutun. Hamsi ızgara yanında güzel bir çoban salata hazırlayarak servis edin. Yapmayı düşünen herkese kolay gelsin, yapmış olanlara da afiyet olsun.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz