Ana Sayfa Turizm Ayasofya Trabzon Ayasofya Camii

Trabzon Ayasofya Camii

318
0

Trabzon Ayasofya Cami

Tarihi yapı, Ayasofya yada resmî adıyla Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi (eskiden Azize Sofya Kilisesi) adıyla bilinir. Trabzon’un Fatih Mahallesinde bulunan tarihî yapı, aynı zamanda eski kilise ve müzedir. İsim olarak “Kutsal Bilgelik” anlamına gelmektedir. Ayasofya, Kral I. Manuel emriyle 1250 – 1260 yılları arasında kilise olarak yapıldı. Uzun bir dönem de manastır kilisesi olarak kullanılmıştır. 1461 yılında Trabzon’un fethinde şehir merkezinde olmadığından esas kilise olarak muamele görmemiştir. Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’u fethinin ardından bir süre daha Rumlar’ın elinde kalmıştır. 1584 yılında da Sultanın emriyle; Kürd Ali Bey adlı bir ayân tarafından bir minber ve müezzin mahfili eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Cami olduktan sonra, Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi olarak adlandırılarak kullanılmaya başlanmıştır.

Trabzon Ayasofya Camii Bahçesi - Ortahisar / TRABZON

Ayasofya, yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen seyyah ve araştırmacıların ilgisini çekmiş bir yapı. 1610 yıllında kente gelen Julian Bordier isimli bir gezginin notlarında; Camiye dönüştürülen yapının onarılmadığı için boş tutulduğu ve ibadet için kullanıldığına yer verilmiştir. Uzun süre ibadete kapalı kalmıştır. 1865’de Müslüman cemaatin topladığı 95.000 kuruş ile Rum ustalar tarafından onarıldıktan sonra yeniden camiye dönüştürülmüştür.

Trabzon Ayasofya Camii Açık Müze - Ortahisar / TRABZON

Trabzon Ayasofya Camii, 1. Dünya Savaşı sırasında Trabzon’u işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak kullanılmıştır. 1960 yılında dek cami olarak kullanılan yapının freskleri, 1957-62 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi’nden Russell Trust tarafından temizlendikten sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 1964 yılında müze (Trabzon Ayasofya Müzesi) haline getirilmiştir. 2013 yılında ise tekrar müzeden camiye dönüştürülmüştür. 2018 yılında restorasyon çalışması başladı. Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi Ağustos 2020’de tekrar cemaati ve ziyaretçileri ile buluştu.

Trabzon Ayasofya Camii Namaz Kılan İnsanlar

TRABZON AYASOFYA CAMii RESTORASYON SÜRECİ

İlk kez 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburgh Üniversitesi’nin işbirliği ile restore edildi. Trabzon Ayasofya Camii, 1964 yılında müze olarak hizmet vermeye başladı. İngiliz arkeolog D. Winfield’in çalışmalarıyla sağlam kalan bütün freskler ortaya çıktı. Geç Bizans kiliselerinin örneği olan yapı, kare-haç planlıdır ve yüksek bir merkezi kubbeye sahiptir. Yapı, ana kubbenin etrafında değişik tonozlarla örtülmüş, çatı farklı yükseklikler verilerek kiremitle kaplanmıştır. Ayasofya’da üstün bir işçilik göze çarpar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün cami olarak hizmet vermesi için açtığı dava 2012 yılında karar çıktı. Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi, 28 Haziran 2013 tarihinde cuma namazı ile ibadete başladı. 5 Temmuz 2013 tarihinde ise ilk cuma namazının kılınmasıyla resmen ibadet yeniden başladı.

Trabzon Ayasofya Müzesi Restorasyonu

Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi son olarak 1962 yılında restorasyondan geçti. 56 yıl sonra 2018 yılında tekrar restorasyon ve bahçesinde peyzaj düzenlemesi için bakıma alındı. Trabzon Ayasofya Camii çatı ve çevre duvarlarında onarım, caminin yanındaki kulenin iç-dış kısmında bakım yapıldı.

Caminin iç kısmında yer alan freskler pleksi malzeme ile kapandı. Böylelikle ibadet sırasında ışıklandırma ile  sistemi kapatılıyor ve ziyaretçiler freskleri rahatlıkla görüyor.

Ayasofya Müzesi Restorasyonu

Ayasofya freskleri cami düzeninde ibadete uygun şekilde görüntülenmesi için . En az müdahale mantığıyla hat levhaları ve tablolar koyularak fresklerinin kapatılmasını sağladı. Yapı sağlığının sürekli olarak izlenmesi için yerleştirilen ivmeölçerler yardımıyla gerçek zamanlı titreşim kayıtları alınacak. Bu şekilde, değişiklikler gerçek zamanlı izlenip hasarlar büyümeden önlem alınacak. 2020 yılının Şubat ayında bitirilmesi planlanan Trabzon Ayasofya Cami Restorasyon çalışmaları ise salgın nedeniyle gecikmeli olarak tamamlandı.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!