Ana Sayfa Turizm Limni Gölü Limni Gölü Tabiat Parkı

Limni Gölü Tabiat Parkı

240
0

Limni Gölü - Zigana / Gümüşhane

Limni Gölü Tabiat Parkı, Torul ilçesi Zigana Köyü sınırları içerisinde bulunan 1700 rakımlı Saronay Yaylasındadır. 1999 yılında mesire yeri olarak ilan edilmiş, 25.06.2004 tarihinde A Tipi Mesire Yeri (A Tipi Mesire Yeri: Yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, çadır, karavan, bungalov ev veya motor-karavan gibi imkanlarla sadece geceleme ve/veya gecelemenin yanında günübirlik kullanım imkânı da sağlayan sahaları) statüsüne alınmıştır. Daha sonra 11.07.2011 tarih ve 903 sayılı Bakanlık Makamının olurlarıyla Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Gümüşhane ili Torul İlçesi sınırları içerisinde yer alır. Limni Gölü Tabiat Parkı 2025 rakımda ve 720 dekar alana sahiptir. Ulaşım, Zigana Köyü üzerinden; Gümüşhane’ye 58 km, Torul’a 33 km, Zigana Köyüne ise 5,5 km, Trabzon’a 60 km’dir. Zigana Dağı üzerinden oteller ile Limni Gölü arası 5,5 km mesafededir. Tüm yol beton ve asfalt dökülerek düzeltilmiş. Karaca Mağarası’na uzaklığı ise 19 km’dir.

SOSYAL İMKANLAR

Limni Gölü için Çevre ve Orman Bakanlığı Gümüşhane İl Müdürlüğü tarafından Rehabilitasyon Projesi hazırlanmış. Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından gerekli peyzaj düzenlemeleri sonrasında hizmete açılmıştır. Proje kapsamında gölün ulaşım sorunu öncelikli olarak ele alınmış. Parka gelecek olanlar için sosyal tesislerin inşaatına öncelik verilmiş. İlk etapta lavabo ve çocuk oyun parkı kurulmuştur. Ayrıca göl etrafında ziyaretçilerin piknik ihtiyacını karşılamak için 10 adet kamelya yapılmış. Ayrıca gölün su kaynağı güçlendirilmiş. Gölün çevresinde yürüyüş için patika yol yapılmış. Gölün yanı sıra doğal bitki örtüsü, yaban hayatı, kır meskenleri ve yayla yerleşmeleri gibi alternatif çekiciliklere sahip park alanında ek olarak sosyal tesisler ve bungalov evler eklenmiştir. Ayrıca Zigana Kış Sporları Turizm Merkezi yaz aylarında çim kayağı yapma imkânı da sunuyor. Bölge kamp ve karavan turizmi ile foto-safari gibi birçok sportif etkinliğe de uygundur. Limni Gölü Tabiat Parkı, 2005 yılında 20 yıllığına özel işletmeye ihale edilmiştir.

Limni Gölü Yürüyüş Yolu - Zigana - Gümüşhane

KONAKLAMA

Bir alanın turizme açılmasında turizmim 3A’sı olarak ifade edilen çekicilik (Attraction), konaklama (Accommodation) ve erişilebilirlik (Accesibility) temel unsurları dikkate alındığında ulaşımın ne kadar önemli olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

Limni Gölü Tabiat Parkı dezavantajı, taksi ve özel otomobil dışında alana ulaşımın mümkün olmaması. Alanda geniş otopark mevcut olup, günümüz şartlarında bazen yetersiz kalmaktadır.

Tabiat parkında, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan masa ve ocak gibi piknik alanları mevcut. Buna rağmen bölgeye yoğun ilgi gösterildiği günlerde alanların yetersiz kaldığı ziyaretçiler tarafından da ifade ediliyor. Park içinde içme ve kullanma suyu ziyaretçilerin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Göl etrafında bulunan işletmelerde çeşme, tuvalet gibi temel ihtiyaçları karşılayacak yapılar mevcut.

Tabiat Parkı içerisinde Milli Parklar Genel Müdürlüğü yöre mimarisine uygun bungalow kır evleri inşa etmiş. Kamp alanları ve konaklama tesislerine ilave yaklaşık 6 km uzaklıkta otel mevcut. Gümüşkayak Kış Sporları Turizm Merkezi de bölgede konaklama imkanı veren diğer bir alternatif.

Limni Tabiat Parkı’nda resmi olmasa bile işletme tarafından görevlendirilmiş güvenlik hizmeti veren personel bulunuyor.

LiMNi GÖLÜ GİRİŞ ÜCRETİ VE ZİYARET SAATLERİ

Tabiat Parkı sabah 08:00 itibariyle açılıyor. Saat 18:00’da kapanıyor diye yazsa da geç saatlere kadar göl çevresi vakit geçirmeye müsait. Limni Gölü’ne ulaşımın tamamı beton ve asfalt yoldan oluşuyor. Bu nedenle aracınızın arazi tip suv olmasına gerek yok.

Limni Gölü Ulaşım - Beton Yol

2023 YILI LİMNİ GÖLÜ TABiAT PARKI
GİRİŞ ÜCRETİ

Şahıs 12₺
İndirimli Şahıs 6₺
Bisiklet 12₺
Motosiklet, ATV 25₺
Otomobil, Kamyonet, Pickup 40₺
Minibüs 110₺
Midibüs 180₺
Otobüs 360₺
Çadır yeri (günlük) -₺
Karavan yeri (günlük) -₺
Kır evi – 3 yataklı (günlük) -₺

​LiMNi GÖLÜ AKTİVİTE İMKANLARI

  • Doğa Yürüyüşü
  • Botanik Gezi
  • Karavanlı Kampçılık
  • Konaklama
  • Çadır Kampçılığı
  • Fotoğrafçılık

Limni Gölü Piknik Alanı - Zigana - Gümüşhane

Limni Gölü’nde piknik yapabilirsiniz. Ama siz isterseniz de yanınızda hiçbir şey getirmeden tabiat parkında yer alan tesisten ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Genellikle, bir çok aile sabah kahvaltısını veya öğlen yemeğini piknik yaparak geçirmek için parka geliyor. Limni Gölü, piknik yapmak istediğinizde her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz donanımlı bir park.

  • Çeşme
  • Otopark Alanı
  • Orman Köşkü
  • Büfe
  • Kamelya
  • Bungalow Konaklama Evleri
  • Su Deposu
  • Çadır ve Karavan Kamp Alanı
  • Su İsale Hattı
  • WC
  • Çocuk Oyun Alanları
  • Kır Lokantası

Otopark Alanı

Gümüşhane krater göllerince zengin bir ildir. Buna rağmen göllerin çoğu yöre halkı tarafından fazla bilinmemektedir. Gümüşhane’de tam 18 tane krater gölü vardır. Limni Gölü bunlardan sadece biridir. Zigana Köyü’nün yaylalarında Limni ile birlikte Kuzu Gölleri, Yağmur dere sınırları içerisinde Çakır Göl, Kürtün Sarıbaba da Karagöl, Dörtkonak Yaylasında Aygır Göl, Dipsiz Göl gibi Gümüşhane sınırları içinde irili ufaklı birçok göl vardır.

LiMNi GÖLÜ TABiAT PARKI İŞLETMECİLİĞİ

Limni Gölü, Milli Park kapsamına alınmıştır. Gümüşhane valiliği tarafından ihaleyle özel sektöre kiraya verilmiş. Şu anda bir işletmeci tarafından işletilmektedir. Ziyaretçilere “kendin pişir kendin ye” tarzında mangal ve et temini ile hizmet veren işletme mevcut. Ayrıca demlikle çay yapılıyor. Çok şirin ahşap masalarla çevrili göl kenarında isteyenler çadır da kurabiliyor. Limni Gölü Tabiat Parkı, gürültüden uzakta kuş sesleri içerisinde insana huzurlu bir ortam sağlıyor. Gölün kenarında çocuklar için oyun parkı var. Ortama uygun ahşap kaydırak ve salıncaklar da mevcut.

Limni Gölü Tabiat Parkı’nda sivil mimari dokusunu korumak için özen gösteriliyor. Yerleşim alanındaki tüm yapılar geleneksel mimari ile uyumlu şekilde ahşap ve taş malzemeden yapılmıştır. Kat sayısının iki olarak sınırlandırılması gibi kısıtlamalar bulunmaktadır.

LiMNi GÖLÜ ÇEVRESİNDE YABAN HAYAT

Limni Gölü Tabiat Parkı 2025 rakımda yer alır. İçerisinde orman ekosistemi, göl ekosistemi, çayır ekosistemi ve kaya ekosistemleri bulunmaktadır. Tabiat Parkının bulunduğu vadi biyolojik çeşitlilik ve endemik türler bakımından da oldukça zengindir. Alan; sahip olduğu vadi ve orman manzarası, mevcut ağaçların oluşturduğu gölge unsuru, sahada mevcut gölün etrafındaki bitki örtüsü ve sergilediği eşsiz peyzaj güzellikleri ile gelen ziyaretçiler için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Saha, arazi yapısı ve sahip olduğu manzara bütünlüğü içinde trekking yapmaya oldukça elverişlidir. Saha çadırlı kamp için uygundur.

Limni Gölü Tabiat Parkı ve çevresi 1999 yılından bu yana mesire yeri olarak kullanılmaktadır. 200’ün üzerinde ender görülen bitki türüne sahiptir. Limni Gölü çevresinde en çok olarak ladin ve sarıçam ağaçları bulunur. Yılın belirli mevsimlerinde zaman zaman Kurt, Ayı, Çakal, Tilki, Yaban Domuzu, Kertenkele, Yılan, Anadolu Yer Sincabı, Porsuk, Kaya Sansarı, Sıçan, Anadolu Kör Faresi gibi yaban hayvanlarına rastlamak mümkündür.

Limni Gölü Tabiat Parkı sahip olduğu doğal güzellikler ve zengin bitki örtüsüyle ilgi çekiyor. Aynı zamanda klima özelliği bulunan havasıyla da insanlara sağlıklı bir ortam sunuyor. Karadeniz Bölgesi, sahil yolunun bitmesinden sonra Türkiye’nin doğa turizminde en önemli bölge haline geldi.

FİKRİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!