Ana sayfa Trabzon Yemek Sürmene Pidesi

Sürmene Pidesi

1530
0

Sürmene Pidesi - Trabzon

Bıçağı gibi pidesi de meşhur olan Sürmene’de, insanların Sürmene Pidesi‘ne olan ilgisi yerel halkı hem ekonomik açıdan hem de Trabzon şehrinin tanınmışlığına katkısından ötürü mutlu ettiği kuşkusuz.

Hamuru elle daire şeklinde açılan, salamura edilmiş yöresel peynirlerin kullanıldığı pide, taş fırınlarda pişirilir ve Trabzon Tereyağı konularak servis edilir. Hamurun açılış ve pişiriliş şekli ile kullanılan malzemeler Sürmene Pidesi’ni lezzet olarak diğerlerinden farklı olmasının temelinde yer alır. Bu özelliklerin başında peynirlerin yöreye özgü ve doğal olması gelir. Peynirlerin bir arada olması ve tereyağı ile buluşması insanlarda farklı bir lezzet hissi vermektedir. Bazı yerlerde Sürmene Pidesi, üzerinde biriken yağın yenilmesi için bir dilim ekmek ile servis edilmektedir.

Nasıl ki Çin Lokantası’nda yerken bıçak ve çatal kullanmak garip karşılanıyor, Sürmene Pidesi yerken de bu ikilinin bir o kadar gereksiz olduğunu unutmayın. Pidenin kenarından kırdığınız parçaları pidenin ortasında erimiş yağa batırarak yemek yerel halkın bir alışkanlığı.

Sürmene Pidesi için gerekli yayla, telli ve kolot peynirleri bir arada doğranarak bir miktar su ile salamura ediliyor. Daha sonra un, tuz ve maya karıştırılarak hamur yapılıyor. Dinlendirilen hamur elle daire şeklinde açılıyor. Hamurun ince açılmasına özen gösteriliyor. Bu aşamadan sonra salamura peynirden ve Trabzon Tereyağı’ndan hamurun üzerinde konuluyor. Sonra odun ateşiyle yanan taş fırında 10 dakika pişiriliyor. Bu sırada pidenin fırındaki yeri, iyi pişmesi için sürekli değiştiriliyor. Zamanla ateşin yoğun olduğu bölümden uzaklaştırılıp, kıvamında pişmesi sağlanıyor.

SÜRMENE PİDESİ SÜRMENE’DE YENİR

Trabzon dışında bir çok şehirde, Sürmene Pidesi ve Karadeniz Pidesi adı altında hizmet veren çok sayıda işletme var. Ancak ‘taş yerinde ağırdır’ sözünü hatırlatmak isteriz. Pidesiyle ünlü ilçemiz Sürmene’dir ve bu pidenin de Sürmene’de yenmesinin ayrı bir zevki olduğunu düşünüyoruz.

Ancak kalp-damar, tansiyon ve şeker hastası ziyaretçilerimize Sürmene Pidesi yememelerini veya yağsız yemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü gerek peynirin içerisindeki yağ gerekse sonradan eklenen tereyağı rahatsızlanmalarına neden olabilir.

Sürmene Pidesi, peynirli yapılanının yanı sıra kıymalı, kavurmalı ve karışık pide çeşitleri olarak servis edildiğini de hatırlatmakta fayda var. Siparişinizi bu seçenekler arasından damak lezzetinize göre seçmenizi ve güzel anılarla şehrimizden ayrılmanızı temenni ediyoruz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here